Mnoho maminek začíná řešit správnou stravu až v době gravidity, a to většinou proto, že je těhotenství zaskočilo a nemohly se na něj dopředu připravit. Pokud těhotenství cíleně plánujete, jste ve výhodě a můžete řešit svoji stravu s předstihem. Optimální doba pro úpravu jídelníčku je půl roku až rok před početím. V tomto případě platí, čím dříve, tím lépe. Nemusíte však mít obavy, nejde o převratné změny, ale jsou zcela zásadní pro zdravý vývoj miminka a také váš zdravotní stav. Rozhodně se však nepouštějte do žádných diet, které nejsou v žádném případě žádoucí.
Strava má největší vliv prvních 1000 dní, počínaje dnem početí až do tří let věku dítěte. Dává to smysl. Správná výživa totiž ovlivňuje zcela zásadně plod v těhotenství, ale zároveň také zdraví dítěte do budoucna. Zdravá strava může již v raném věku pozitivně naprogramovat jeho imunitu, metabolismus a mozkové funkce. Stejně tak i stravovací návyky nebo chuťové preference. Strava je u dítěte odpovědná za pozdější sklon ke štíhlosti nebo obezitě, cukrovce, hypertenzi a k dalším.
Během těhotenství je miminko vyživované kompletně pupeční šňůrou, kterou musí neustále přijímat živiny. Všechno, co potřebuje, si obstará z krevního oběhu matky a pokud je třeba, čerpá i z matčiných rezerv. Tělo matky je tak ve vysoké pohotovosti a pracuje na nejvyšší obrátky. Právě proto je zdravá výživa právě v tomto období tolik důležitá.
Jezte pravidelně a nejlépe 5 x denně. V každém jídle, které sníte, by měly být zastoupeny všechny základní živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy). Součástí každého jídla by měla být i porce ovoce nebo zeleniny, které zaručí přísun vitamínů. Tělo potřebuje i vlákninu, která příznivě ovlivňuje trávení. Nachází se v obilovinách, ovoci a zelenině. Pečivo a těstoviny konzumujte celozrnné, rýži nejlépe neloupanou.
Dodržování správného pitného režimu je v tomto období doslova klíčové. Nejlepší tekutina je obyčejná voda, která plní důležitou úlohu přenašeče živin a zároveň tělo pročišťuje. Doporučené množství je 2 litry denně, ale množství se liší i ročním období. V létě bude váš organismus potřebovat mnohem vyšší příjem tekutin, než je tomu v zimních měsících.
Pokud jste milovnice kávy, černého čaje nebo energetických nápojů, měla byste vědět, že všechny zmíněné tekutiny obsahují kofein a mohou být pro vaše nenarozené miminko škodlivé. Kávy a černého čaje se přesto nemusíte úplně vzdát. Odborníci doporučují maximální povolenou dávku kofeinu v množství 200 mg za den. Toto množství se rovná přibližně dvěma šálkům.
Jistě tušíte, že alkohol není v těhotenství povolený v žádném množství. Může totiž narušit zdravý vývoj plodu. Studie dokazují, že konzumace alkoholu v prvních třech měsících gravidity zvyšuje riziko potratu, předčasného porodu nebo nízké porodní hmotnosti miminka. Alkoholu byste se rozhodně měly vyvarovat po celou dobu těhotenství.
Vyvážený jídelníček znamená současně sledovat kvalitu potravin, které jíme. Dopřejte si takové potraviny, které nejsou chemicky ošetřené. Zejména je důležité dbát na dostatečně tepelně upravená jídla.
Z potravin jako takových není nic, co by bylo výslovně zakázané a během těhotenství vás rozhodně překvapí různé chutě. Neodpírejte si je, jen hlídejte, aby takové množství nezdravé stravy nepřevyšovalo tu zdravou a kvalitní. Vyhýbejte se potravinám, které obsahují konzervanty, barviva a aroma. Snažte se vyloučit z jídelníčku také instantní a syntetické potraviny jako jsou polotovary, hotová jídla, uzeniny, cukrovinky, limonády apod. Pokud milujete ryby, snažte se vyhýbat těm, které se konzumují v syrovém stavu nebo jsou konzervované. Žraločí maso, makrely a mečouni obsahují z mořských ryb nejvíce rtuti, proto je jejich konzumace v tomto období nevhodná.
Kyselina listová hraje zásadní roli 3 měsíce před početím a v prvních 12 týdnech těhotenství. Pomáhá udržovat červené krvinky, podporuje zdravou funkci nervů a chrání plod před vrozenými vadami. Kyselina listová (folát) je vitamín B9, jehož doporučená denní dávka mimo těhotenství je 400 µg. V těhotenství se potřeba zvyšuje na doporučenou dávku 600 – 800 µg. Běžnou stravou však přijímáme denně množství jen cca 250 µg. O doplnění zbývajícího množství se postarají kvalitní prenatální vitamíny a multivitaminy, které se užívají v těhotenství. Nechte si je doporučit od svého gynekologa. Nedávkujte si přípravky podle svého uvážení, ale vždy podle příbalového letáku a podle doporučení lékaře. Užívání vyšších dávek kyseliny listové může být naopak škodlivé.
Játra se v době těhotenství ke konzumaci příliš nedoporučují pro možnou přítomnost toxických látek a vysoký obsah vitamínu A.
Onemocnění štítné žlázy v těhotenství je velice časté. Porucha funkce postihuje cca 5 % všech těhotných žen. Nedostatek jódu zvyšuje riziko potratů, nízké porodní váhy a poporodní úmrtnosti. U dítěte pak nebezpečí špatného fungování štítné žlázy. Hormony štítné žlázy ovlivňují základní procesy organismu: metabolismus, růst a diferenciaci tkání. Svým účinkem se dotýkají zcela klíčově všech základních orgánových systémů a tím ovlivňují celý organismus člověka. Jód je obsažený především v jodizované soli, mléce a mléčných výrobcích a v mase mořských ryb. V těhotenství je spotřeba jódu výrazně vyšší než u zbytku populace. Doporučená denní dávka pro těhotné je 250ug/den. U negravidní populace to je 150ug/den.
Železo je zodpovědné za transport kyslíku z plic do krve a následně do všech ostatních orgánů, především mozku. Potřeba železa se v průběhu zdvojnásobí a jeho příjem je důležitý zejména ke konci, kdy miminko rychle roste. Kde ho najdete? Především v zelenině a potravinách živočišného původu. Nejlépe si tělo poradí s železem živočišného původu. Získat železo z přírodní, nemasité stravy je pro tělo mnohem obtížnější. Důležitou roli v této chvíli hraje vitamín C, který pomáhá organismu vstřebat více železa. Železo má ale i svého nepřítele a je to kyselina tříslová, která dokáže blokovat jeho příjem. Je obsažena v kávě, černém čaji a červeném vínu.
Během těhotenství dochází k významnému přesunu vápníku z těla matky do těla dítěte. Vápník zajišťuje správnou tvorbu kostí a zubů. Prvních šest měsíců si ho matčino tělo střádá ve svých kostech, aby ho mohlo vydat v posledním trimestru, kdy miminko nejvíce roste. Právě v tomto období a později i v období kojení je velmi důležitý zvýšený přísun potravy s obsahem vápníku. Při nedostatku vápníku hrozí poškození zubů a řídnutí kostí matky.
Vitamíny jsou důležité v každém období našeho života. V době těhotenství je velmi důležité zásobit organismus vápníkem, hořčíkem, vitamíny skupiny B (již zmíněná kyselina listová), vitamínem C, D a E. Vitamíny získáme z kvalitní zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných potravin a také ze zdravých tuků. Zdravé tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny Omega-3 a Omega-9. Nejčastějšími zdroji jsou: olivový olej, ořechy, mandle, len, sezam, pupalka nebo brutnák. Zdravé tuky výrazně chrání kardiovaskulární systém, zvyšují imunitu, jsou prostředníkem pro vstřebávání vitamínů D, E, K a minerálů.
„Jíst za dva“ je již mnohokrát vyvrácený mýtus a odborníci se přiklánějí spíše k názoru, že lepší, než jíst za dva je jíst dvakrát zdravěji. V prvních třech měsících si tělo nenárokuje žádné kalorie navíc. Od čtvrtého měsíce již můžete jíst cca o 250 kcal více. Toto množství odpovídá jedné porci müsli nebo obloženému celozrnnému pečivu.
Těhotenství je nesmírně krásné období v životě každé maminky a děťátka. Kromě pestré a vyvážené stravy je důležitá také psychická rovnováha a tu můžeme získat svým zdravým přístupem. Užívejte si každý den to krásné vědomí štěstí, že vás doma bude už za pár měsíců víc.
Těšíme se na vás u dalšího článku z našeho blogu.