Výživa kojících maminek je velké téma. Na internetu je mnoho, (často rozporuplných) rad. A proto jsme pro vás sepsali tento odborný článek, aby vaše výživa pokryla vše, co během kojení vy a vaše děťátko potřebujete.
Zpočátku je velmi důležitá (zejména v prvních třech měsících kojení) důsledná protikoliková dieta.
Aby miminko nebolelo bříško, je nutné se vyvarovat všem nadýmavým potravinám.
Jsou to:
Ale také:
Tyto potraviny doporučuji v prvních týdnech po porodu vyřadit ze stravy úplně. Později (zhruba po třetím měsíci věku dítěte) je možné tyto potraviny už konzumovat bez obav. Rozhodně by strava kojící maminky měla být vyvážená a pestrá, jen je třeba zpočátku jídelníček více plánovat a naučit se vařit trochu jinak.
Běžné pečivo můžete nahradit kvalitním žitným zrníčkovým chlebem, nebo celozrnným toustovým, který si budete rozpékat. Máslo je vhodné zpočátku ghí (přepuštěné), které si můžete jednoduše doma vyrobit. Výhodou je, že vám vydrží déle, než obyčejné máslo a zbavíme ho tak laktozy, která mnoho miminek první měsíce nadýmá.
Dobrá zpráva je, že se nemusíte vzdát omáček. Malé množství cibulky do základu neuškodí, ale určitě se vyvarujte guláši, cibulové polévce a dalším pokrmům, kde je cibule hodně. Stejně tak nedáváme čerstvou cibulku do pomazánek a nečesnekujeme topinky.
Polévky můžete vařit zeleninové z kořenové zeleniny (já vařila špenátový krém, mrkvové pyré, dýňovou…) a také masové vývary. Pokud přidáte játrové knedlíčky, doplníte i zásoby železa. Ty, zejména v šestinedelí, nutně potřebujete. Mnoho žen už v těhotenství může trpět chudokrevností. Krevní ztráta při porodu a následné krvácení tři týdny po porodu může deficit železa ještě prohloubit.
Proto je vhodné zařadit do stravy kojící maminky také dostatek masa, z toho alespoň 3 – 4x týdně kvalitního červeného (počítá se i hovězí vývar a vnitřnosti v polévce). Přílohy můžete prakticky bez omezení. Výjimkou jsou pouze kynuté houskové knedlíky. Rýži, kuskus, brambory i těstoviny si dopřávejte bez omezení.
Z mléčných výrobků jsou vhodné zejména zakysané mléčné výrobky, tedy kefíry a jogurty. Tvaroh obsahuje hodně bílkovin, a tak je pro těhotné a kojící prospěšný. Klasické mléko a smetanu, které obsahují hodně laktózy zpočátku vyměňte za obilná mléka a smetany. Někdy stačí nahradit mlékem bezlaktózovým. Mně osobně vyhovovala obilná mléka (mandlové, ovesné). Do omáček jsem používala kokosové mléko nebo sójovou smetanu.
V případě alergie na bílkovinu kravského mléka je nutné vyřadit všechny produkty z kravského mléka. Alternativou jsou potom kokosové jogurty a nápoje, obilná mléka, kozí a ovčí sýry. Ovoce a zeleninu je třeba do stravy zavádět postupně. Začínáme sezónním ovocem, citrusy vyzkoušíme až úplně nakonec.
Už první dny po porodu je vhodné pořídit sešit (stačí školní notýsek), kam si budete jednotlivé druhy zaznamenávat. Každé nové ovoce a zeleninu si dejte v menším množství s odstupem dvou dnů. Pokud miminko nebude mít koliku, ani kožní reakci, potravina mu nevadí a můžete ji nadále konzumovat bez obav.
Pokud se později u děťátka projeví alergie, snáze zjistíte, které potraviny mohou být pro něj problém. Takovou potravinu potom ze stravy vyloučíme a vyzkoušíme znovu později. Stejně tak sešit můžete potom použít při zavádění prvních příkrmů. I tady se zavádí jednotlivé potraviny s odstupem dvou až tří dnů. Prvních šest měsíců však stačí miminku plné kojení, s příkrmy nespěcháme.
V případě pestré stravy kojící maminky je mateřské mléko i po zavedení příkrmů hlavním zdrojem výživy děťátka. Energetický vývoj kojící maminky je vyšší, a tak jsou důležité kromě hlavních jídel i zdravé svačinky a klidně i druhá menší večeře. Také pitný režim je pro kojení zásadní. Doporučované množství je minimálně 2,5-3 litry denně, v parných letních dnech i více. Část by měla být neperlivá, čistá voda, ale počítají se i polévky, bylinné čaje na podporu laktace a občas i ovocné a zeleninové šťávy.
Těšíme se na vás u dalšího článku z našeho blogu.